Man sterft na val van bankje op Grote Markt Kortrijk: parket zoekt acht passanten die niet ingrepen”

Deze krantenkop van deze week zal u zeker en vast niet ontgaan zijn. Vorige week woensdag, net na middernacht, stierf een 45-jarige man op de Grote Markt te Kortrijk. Hij zocht een bankje op, zakte in elkaar en bleef liggen. De politie die een tijd later ter plaatse kwam, diende vast te stellen dat de man overleden was.

Aan de hand van de camerabeelden op de Grote Markt kon men zien dat acht personen de man waren gepasseerd vooraleer de politie toekwam en dat geen van hen iets deed om de stervende of inmiddels gestorven man te helpen.

Het parket heeft een onderzoek gestart naar deze acht passanten. Door het feit dat zij de man geen hulp hebben geboden, riskeren zij volgens het parket een vervolging voor schuldig verzuim.

“Was het dan hun plicht om de man te helpen?

Hoe dienden zij te weten dat de man hulp nodig had?

Wat met hun eigen veiligheid?”

Wat is schuldig verzuim?

Iemand maakt zich schuldig aan schuldig verzuim en is strafbaar wanneer hij weet dat iemand in groot gevaar verkeert en hij in gebreke blijft deze persoon hulp te verlenen, terwijl hij deze hulp had kunnen verlenen zonder ernstig gevaar voor zichzelf of voor anderen.

Men riskeert in dergelijk geval gestraft te worden met een gevangenisstraf van acht dagen tot één jaar en/of een geldboete van vijftig tot vijfhonderd euro.

Dit doet uiteraard vragen rijzen:

-Wanneer spreken we van iemand in groot gevaar?

-Hoe kan een voorbijganger inschatten of iemand in groot gevaar verkeert of niet?

-Welke hulp wordt van deze voorbijganger verwacht?

-Hoe kan je op voorhand inschatten of je jezelf of anderen in ernstig gevaar zult brengen door iemand hulp te bieden?

-Welke graad van gevaar is vereist om te kunnen verantwoorden dat je geen hulp hebt verleend?

Het mag duidelijk zijn dat het geen gemakkelijke taak is om te bepalen of iemand zich heeft schuldig gemaakt aan schuldig verzuim of niet. Het betreft een pure feitenkwestie.

Indien u zelf reeds in soortgelijke situaties terecht bent gekomen, of mocht u hierover gewoon wat meer informatie willen, dan kan u contact opnemen met één van onze gespecialiseerde strafrechtadvocaten.