Deze week startte het televisieprogramma “Recht Naar De Gevangenis” op Play4 waarin 6 ex-gedetineerden samen met 6 machthebbers in de nieuwe gevangenis van Haren werden opgesloten. Ook wij van Nevisis Advocaten hebben gekeken… U kan de eerste aflevering HIER herbekijken.

Een ware test voor de gloednieuwe gevangenis, maar ook een test voor de deelnemers. In dit programma tracht men u een kijk te geven op het leven in de gevangenis. Maar benadert dit programma ook effectief de werkelijkheid?

Het merendeel van de gevangenissen in België bestaat immers al jaren. Ze zijn erg verouderd, zitten overvol, en zijn weinig tot bijna niet te vergelijken met een nieuwe gevangenis zoals deze die in het programma wordt getoond.

Daarnaast kunt u zich ook de vraag stellen over welke rechten gedetineerden nu werkelijk beschikken wanneer zij van hun vrijheid worden beroofd en voor langere tijd in een gevangenis worden opgesloten. Hebt u als gedetineerde nog een stem van zodra u de gevangenis binnenwandelt of kan men u, om welke reden ook, ten allen tijde tuchtsancties opleggen? Zijn er mogelijkheden om opgelegde tuchtsancties aan te vechten? Voelt het louter aan als een vrijheidsberoving of gaat het verder dan dat?

Ik kan mij voorstellen dat er tal van vragen rijzen. Komt u ooit in een situatie terecht waarin u zich bij de gevangenis zult moeten aanbieden of bent u familie van een gedetineerde en kampt u met vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met Nevisis Advocaten. Eén van onze gespecialiseerde advocaten in het strafrecht zal u graag bijstaan. (foto: Nicola Giordano via Pixabay)