Kan een aanrijding met de wagen worden gekwalificeerd als doodslag? Nevisis Advocaten geeft graag wat toelichting.

De berichtgeving omtrent het Carnavals-drama in Strépy-Bracquegnies zal u zonder twijfel niet ontgaan zijn. Afgelopen zondag omstreeks 05u00 ’s ochtends reed een auto tegen hoge snelheid in op een carnavalsgroep van zo’n 150 à 200 mensen. Zeker zes mensen kwamen om het leven en tientallen mensen raakten gewond, tien onder hen zelfs zwaargewond. De politie kon de twee inzittenden arresteren.

Er rijzen uiteraard tal van vragen: “Wie zat er effectief aan het stuur? Reed men onder invloed? Waarom hebben ze niet geremd? Hadden ze de menigte niet gezien of hebben ze met opzet gehandeld? Wat was hun drijfveer?”Het antwoord op deze vragen zal van groot belang zijn voor de uiteindelijke kwalificatie van de feiten.Voorlopig wordt een onderzoek gevoerd naar doodslag.

Wanneer is er nu sprake van het misdrijf doodslag?Overeenkomstig artikel 393 Strafwetboek is er sprake van doodslag wanneer men iemand doodt met het oogmerk om te doden. Het materieel bestanddeel van het misdrijf betreft de daad waardoor andermans leven ontnomen wordt. Het moreel bestanddeel bestaat uit de intentie om te doden. Om te kunnen spreken van doodslag dient aldus te worden aangetoond dat er in hoofde van de dader(s) een oogmerk om te doden aanwezig was. Dit oogmerk kan uit alle feitelijke omstandigheden van de zaak worden afgeleid, onder meer uit het gebruikte wapen (bv. een wagen), de gehanteerde rijstijl, enzovoort.

Zit u met vragen rond deze materie? Wenst u meer informatie rond het misdrijf “doodslag”? Dan kan u steeds bij één van de gespecialiseerde advocaten van Nevisis Advocaten terecht. (Foto Andrew Haimerl via Pexels)