De strijd tegen seksueel geweld wordt de laatste jaren meer en meer onder de aandacht gebracht. Enkel ons strafwetboek, dat reeds dateert van 1867, bleef stilstaan. Tot vandaag. In de Kamer werd het nieuw seksueel strafrecht officieel goedgekeurd.

De belangrijkste hervorming betreft het strenger bestraffen van verkrachting. De omschrijving van verkrachting werd aangepast, alsook werd de straf van dit misdrijf verdubbeld. Zo werd de maximum opgetrokken van vijf jaar naar tien jaar gevangenisstraf.

Een tweede belangrijke hervorming, heeft met de leeftijdsgrenzen te maken. De wettelijke leeftijd om seks te mogen hebben blijft 16 jaar, maar vanaf de leeftijd van 14 jaar kan er een seksuele relatie mogelijk zijn, op voorwaarde dat het leeftijdsverschil met de partner niet groter is dan drie jaar.  

Om er een derde hervorming uit te pikken. Het begrip ’toestemming’ staat meer centraal. De wet zal de voorwaarden om van toestemming te kunnen spreken veel strenger maken. Als het slachtoffer bijv. zo dronken is dat hij/ zij geen keuze meer kan maken, dan zal er geen sprake zijn van toestemming. Bovendien kan deze toestemming, eens gegeven, op elk moment weer worden ingetrokken.

Indien u vragen heeft over dit specifieke onderwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze gespecialiseerde advocaten. (Foto: Anete Lusina via Pexels)