Afgelopen vrijdag werd in Turnhout een 14-jarige jongen dood aangetroffen in een huis.

In het kader van het onderzoek naar deze feiten werden 6 personen aangehouden en in verdenking gesteld voor onder meer schuldig verzuim. Zonder op deze concrete zaak in te gaan, bespreken we hier in een notendop het misdrijf schuldig verzuim.

Schuldig verzuim betreft een enigszins uniek misdrijf omdat men net door het niet handelen een misdrijf begaat.

Om van het misdrijf schuldig verzuim te kunnen spreken zijn een aantal voorwaarden vereist:

  • Er moet sprake zijn van een persoon die in groot gevaar verkeert

Hierbij is echter niet vereist dat het om doodsgevaar gaat. Het gevaar moet wel ernstig, constant, reëel en actueel zijn.

  • Er moet een verzuim zijn hulp te verlenen

Uiteraard is hiervoor vereist dat  dat men op de hoogte is van het gevaar. Men kan dit gevaar zelf hebben vastgesteld of dit kan beschreven zijn door wie de hulp inroept.

  • Geen bijzonder opzet vereist

Het is niet noodzakelijk dat de verzuimer de bijzondere bedoeling had om de persoon in gevaar van iedere hulp te beroven.

  • Geen ernstig gevaar voor zichzelf of anderen

Men dient evident slechts hulp te verschaffen indien dit kan zonder ernstig gevaar voor zichzelf of anderen.

Met betrekking tot de strafmaat voorziet de wet in strafverzwaringen in geval van een kwetsbare toestand (zoals de leeftijd van de persoon die in gevaar verkeert) en wanneer een van de drijfveren verband houdt met discriminatie.

Hebt u nog specifieke vragen of schuldig verzuim of over het strafrecht in het algemeen, aarzel dan niet om een van onze gespecialiseerde advocaten te contacteren.