Vanaf morgen gaat de politie in de provincie Antwerpen extra controleren op gsm-gebruik achter het stuur. Zit u daarover met vragen, kan u steeds terecht bij Nevisis Advocaten.

Wanneer je hiermee betrapt wordt, ontvang je normaal een onmiddellijke inning van 116 euro. Wanneer je deze tijdig betaalt, vervalt de strafvordering en kan het openbaar je niet meer voor de politierechtbank dagen.

Volgende week gaat deze vlieger dus niet op en mag je je aan een dagvaarding verwachten. Concreet wil dit zeggen dat je naast een geldboete tevens een rijverbod riskeert. Ook zullen er allerhande kosten en bijdragen worden opgelegd door de rechtbank.

Dit heeft tot gevolg dat wanneer iemand betrapt wordt op maandag 1 maart deze een heel andere bestraffing riskeert dan wanneer je betrapt wordt op zondag 28 februari. Dit enkel door een beleidskeuze van het openbaar ministerie. Men kan zich de vraag stellen of hier geen sprake is van discriminatie?

Voor alle duidelijkheid hier nog kort even de regels omtrent gsm-gebruik in de wagen:

Artikel 8.4 Wegcode bepaalt: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.” Het gebruiken van handsfree-systeem is dus geen enkel probleem aangezien het misdrijf vereist dat men het toestel effectief in de hand houdt.

Zelfs mits gebruik van een handsfree-systeem, kan de politie toch nog verbaliseren op grond van artikel 8.3 dat bepaalt dat eenieder steeds zijn voertuig goed in de hand moet hebben en in staat zijn alle nodige rijbewegingen te maken.

Een gewaarschuwd man…