Vandaag vieren we de liefde. De deelnemers aan het programma Blind Getrouwd gaan deze avond zelfs een stapje verder…

Je samenlevingsvorm bepaalt je rechten en plichten. Samenwonen of trouwen? Het blijft een belangrijke keuze met gevolgen op verschillende vlakken. Steeds meer partners wonen samen zonder gehuwd te zijn. Als je niet van plan bent om te trouwen, hoe kan je elkaar dan toch beschermen?

Partners staan niet altijd stil bij de gevolgen die hun gekozen samenlevingsvorm met zich meebrengt, wat tot ongewilde situaties leidt. Deze ongelijkheden zijn vooral voelbaar op het moment dat een samenwonend koppel uit elkaar gaat of wanneer één van de partners overlijdt. Daar waar er voor gehuwden een ruim wettelijk kader bestaat, is dat voor ongehuwde samenwoners veel minder het geval. Voor feitelijke samenwoners regelt de wet zelfs zo goed als niets.

Het is m.a.w. essentieel dat koppels die duurzaam samenleven zélf stappen ondernemen om een minimale vorm van bescherming in te voeren.

Een samenlevingsovereenkomst biedt hier soelaas. Deze overeenkomst kan onderlinge afspraken omtrent de gevolgen van uw samenwoonst bevatten, alsook een beschermingsmechanisme voor moest de relatie eindigen of indien één van de partners overlijdt. 

Hoe dan ook blijft het huwelijk de samenlevingsvorm met de meeste bescherming. Blijft het bij samenwonen, dan informeert u zich best op voorhand over de verschillen en mogelijkheden, indien u verrassingen wenst te vermijden. Bewust kiezen voor de samenlevingsvorm die het best aansluit bij uw toekomstplannen en wensen is de boodschap!

Nood aan persoonlijk advies? Maak dan gerust een afspraak bij één van onze gespecialiseerde advocaten.