De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft drieënhalf jaar na de feiten uitspraak gedaan in het proces rond de home invasion bij transportbaas Filip Palmans. De hoofdverdachte, die pas in de rechtbank was overgegaan tot bekentenissen, kreeg acht jaar cel. Sofie V.A., die werd verdedigd door mr. Tim Smet en mr. Jonathan Bogaerts van Nevisis Advocaten kreeg 5 jaar, waarvan 30 maanden voorwaardelijk. Zij moet niet meer terug naar de gevangenis.

Filip Palmans, zaakvoerder van een transportfirma, werd op de avond van 30 maart 2017 overvallen in zijn woning in Schelle door twee gemaskerde en gewapende mannen. De zakenman werd met een pistool geslagen en overmeesterd. Zijn vrouw en hun dochtertje van zeven maanden werden onder schot gehouden, terwijl hij de kluis moest openen. De overvallers stalen een grote som geld, waarna het gezin werd gekneveld en opgesloten in een toilet.

Na uitvoerig onderzoek werden in 2018 vier verdachten naar de rechtbank verwezen. Het gaat om Sofie V.A., de ex-vriendin van de zakenman, haar toenmalige vriend Jason V., zijn achterneef Glenn T. en Jennifer J.

Bij de start van het proces begin vorig jaar ging Jason V. plots over tot bekentenissen. Hij vertelde de rechtbank dat Sofie V.A. hem getipt had dat Filip P. veel geld in zijn kluis had liggen. Samen met Sofie V.A., Glenn T. en Jennifer J. was hij op voorverkenning gegaan om te zien hoe hij de woning kon binnendringen. De homejacking zelf had hij met een Spaanssprekende man gepleegd. Die man en ook hun chauffeur zouden hem door Franky V.H. zijn aangebracht, in ruil voor een deel van de buit. Franky V.H. was door de raadkamer echter buiten vervolging gesteld.

De rechtbank besliste daarop om de zaak uit te stellen, zodat Jason V. uitvoerig verhoord kon worden. Na verder onderzoek werden Franky V.H. en José F.G. ook doorverwezen naar de rechtbank, waardoor er zes beklaagden voor de rechtbank verschenen. Het dossier kreeg ook een staartje voor strafpleiter Kris Luyckx, die een proces wegens schending van zijn beroepsgeheim afkocht.

Jaren na de feiten deed de rechtbank maandag uitspraak. Hoofdverdachte Jason V. kreeg acht jaar cel en een boete van 8.000 euro. Kickbokser Franky ‘One Leg’ V.H. werd veroordeeld tot vier jaar cel en 8.000 euro. José F.G. kreeg vijf jaar cel en eveneens 8.000 euro boete. De ex van het slachtoffer, Sofie V.A. kreeg vijf jaar cel en 8.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel. De rechtbank volgde de redenering van mr. Tim Smet en mr. Jonathan Bogaerts dat Sofie V.A. een ondergeschikte rol speelde. Door haar straf met gedeeltelijk uitstel, moet zij niet meer terug naar de gevangenis.

Voor twee andere beklaagden werden straffen met uitstel uitgesproken. Aan de burgerlijke partijen moeten de beklaagden een totale schadevergoeding van 265.000 euro betalen. (Bron: Het Nieuwsblad.be)