BRON: HLN.be – De 24-jarige Mike G. die samen met twee kompanen een helikopter kaapt om zijn 27-jarige vrouw, die verdacht wordt van moord, uit de gevangenis te halen. Het leest als een waar Hollywood-scenario, maar het gebeurde echt. Vrijdagmiddag 25 september steeg de helikopter op in de Luchthaven van Antwerpen, onder bedreiging van een wapen trokken ze richting de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst om de vrouw te bevrijden. Het liep niet zoals gepland, de daders vluchtten maar werden gevat.  Mr. Jonathan Bogaerts en mr. Tim Smet van Nevisis Advocaten staan een 22-jarige verdachte bij.

“Ik zal op haar blijven wachten. Zelfs al duurt het dertig jaar voor ze vrijkomt”, vertelde Mike G. (24) aan onze krant toen hij vanuit de gevangenis op 26 november vorig jaar in het huwelijksbootje stapte met zijn vrouw Kristel A. (27). Kristel zit in de gevangenis van Vorst op verdenking van moord op haar ex en zou dit jaar voor een asissenjury moeten komen, Mike had een enkelband wegens drugsfeiten.

Veel geduld had Mike echter niet. “Liefde vindt altijd een weg”, moet de man gedacht hebben toen hij twee kompanen optrommelde voor een helikoptertocht langs de gevangenis waar zijn vrouw zat. Een tocht van 310 kilometer, die twee uur duurde en hen eerst langs toeristische bezienswaardigheden bracht.

Mike en zijn twee kompanen, een man uit Tongeren (18) en een man (22) uit Lanaken, maken een afspraak voor een helikoptervlucht bij een helikopterbedrijf uit Halle. Ze willen foto’s nemen van toeristische bezienswaardigheden in Brussel.

Vrijdagmiddag om 14.30 uur is het zover. De helikopter met daarin een 36-jarige pilote staat klaar om te vertrekken op de luchthaven van Antwerpen. Met enige vertraging, om 14.57 uur stijgen ze op. De weersomstandigheden zijn absoluut niet ideaal. Hun eerste stop boven Brussel is het Koning Boudewijnstation en het Atomium, waar ze om 15.10 uur enkele foto’s maken. Erna staat de Heilig Hart Basiliek in Koekelberg op het programma.

Maar hun toeristische radar blijkt niet zo goed te werken, ze willen even boven de gevangenis van Vorst en de vrouwenafdeling gaan vliegen. Niks lijkt aan de hand, na een tiental minuten te cirkelen boven de omgeving besluiten ze hun tocht verder te zetten richting het Kasteel van Gaasbeek en het provinciedomein van Huizingen. Ook de Leeuw van Waterloo kan niet ontbreken op hun dagtripje. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. 

Als ze om 16 uur terugkeren richting Brussel, slaat de sfeer om. Boven het justitiepaleis van Brussel halen de passagiers handvuurwapens boven. De pilote wordt bedreigd en gedwongen richting de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst te vliegen, ze moet er landen en een gevangene oppikken. Maar de pilote weigert en er ontstaat een schermutseling in de helikopter. Twintig minuten lang cirkelt de helikopter boven de vrouwenafdeling van de gevangenis van Vorst. 

Eens de drie daders inzien dat hun plan gefaald is, zette ze hun koers verder naar Vlaams-Brabant. In de buurt van een carpoolparking aan de N80 landt de helikopter op een veld en de drie verdachten nemen de vlucht. 

De pilote is in shock. Ze neemt contact op met de politie, die sturen een politiehelikopter die haar begeleidt naar de de luchthaven van Melsbroek. De helikopter wordt onderzocht op sporen, de pilote wordt er opgevangen door de politie en krijgt ook bijstand van de dienst slachtofferzorg. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen start een onderzoek, waarin zaterdagavond laat een doorbraak kwam.

De 24-jarige man uit Tongeren kon gearresteerd worden met de bijstand van de speciale eenheden van de Federale Politie in de buurt van Brussel. Hij was in het gezelschap van zijn 50-jarige adoptievader. Niet veel later konden ook de twee medeverdachten van hun vrijheid beroofd worden in Limburg. 

De vier verdachten verschenen in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter in Antwerpen voor diefstal met geweld in bende met wapenvertoon, deelname aan criminele organisatie, wederrechtelijke vrijheidsberoving en poging ontvluchting. Die besliste de drie jonge mannen aan te houden, de vierde verdachte, de 50-jarige adoptievader, is vrijgelaten onder voorwaarden. (Tekst + foto overgenomen van HLN.be – foto @rv)