Nevisis Advocaten, en dan vooral meester Tim Smet, specialiseert zich in sportrecht. “Op elk niveau moeten mensen kunnen sporten zonder zorgen. Duikt er links of rechts toch eens een juridisch probleem op voor een club of speler, staan wij hen graag bij met raad en daad.”

Waarom de keuze voor sportrecht?

Mr. Tim Smet: “Dat is vanuit de praktijk gegroeid. Op kantoor kregen we te maken met een aantal cliënten uit de sportwereld. Om hen nog beter van dienst te kunnen zijn, leek het mij noodzakelijk om mij te verdiepen in het sportrecht. Op die manier werden we gecontacteerd door makelaars en sporters om voor hen op te treden en hen te begeleiden met de juridische kant van hun sport. Op korte tijd groeide sportrecht uit tot een belangrijke tak binnen ons kantoor.”

Je volgt ook een extra opleiding in Amsterdam.

“Recent ben ik gestart met een opleiding Master in Sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute in Amsterdam. Mijn bedoeling is om ook zelf een aantal sporters intensief te gaan begeleiden in hun carrière en verder te gaan dan alleen de juridische begeleiding. Met het diploma Sportmanagement op zak mag ik ook de commerciële kant van de zaak voor hen verzorgen. Ik was zelf ook lang een fervent sporter, waardoor het een wereld is die mij altijd gefascineerd heeft en nu nog.”

Welke sportclubs kloppen aan voor juridisch advies?

“Momenteel werken we voor een aantal voetbal- en tennisclubs. Verder verlenen wij advies aan een wielerblad, maar het aanbod geldt eigenlijk voor elke sportclub die niet de mogelijkheden heeft of de nood voelt om een eigen juridische dienst te installeren. Ons kantoor zorgt ervoor dat een gespecialiseerde advocaat alle juridische problemen van de club op zich neemt. Omdat wij op kantoor met verschillende advocaten in meerdere materies gespecialiseerd zijn, heeft dit voor de clubs als groot voordeel dat elk probleem op de best mogelijke manier en met kennis van zaken wordt behandeld. Iets wat uiteraard veel moeilijker is voor één jurist alleen. Bovendien moeten deze clubs geen vaste jurist aannemen, maar moeten zij alleen betalen voor geleverde diensten. Een werkwijze die voor hen ook een pak goedkoper uitkomt.”

 
Waarvoor vragen clubs zoal advies?

“Dat gaat over zeer uiteenlopende materies. Zo raadplegen ze ons uiteraard voor sportgerelateerde zaken zoals transferreglementering, sponsorcontracten en tuchtprocedures. Het kan ook gaan over huurgeschillen, verkeersovertredingen of strafrechtelijke verdediging in een aantal dossiers.”


Staan jullie alleen professionele sporters/clubs bij of ook amateurs? 

“Wij staan iedereen bij. Net omwille van de lage instapkosten is het ook voor amateurclubs een interessant systeem. Ze komen bij één aanspreekpunt terecht en weten dat hun zaken in goede handen zijn. Vooral amateurclubs hebben vaak niet de financiële mogelijkheden om een vaste juridische dienst aan te nemen. Hiervoor kunnen ze dan een beroep doen op ons. Bij profclubs zorgen we er voor dat één van onze advocaten regelmatig op de club is om daar de nodige zaken te behandelen. Zo hebben we voeling met de club en zijn we een makkelijk aanspreekpunt voor dagdagelijkse problemen.”


Kunnen sportclubs zich zoals een particulier ook verzekeren voor rechtsbijstand? 

“Ook sportclubs kunnen een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, maar deze komt helaas niet tussen bij gewone juridische bijstand. Alleen bepaalde gerechtelijke procedures worden door een dergelijke verzekering gedekt.”


Bestaat er veel Belgische wetgeving rond sportrecht of is dit nog relatief nieuw? 

“Er zijn natuurlijk veel sportfederaties die een eigen reglementering hebben. Daarenboven heeft ook de Vlaamse Gemeenschap een aantal decreten uitgevaardigd die van toepassing zijn op sportbeoefenaars of op makelaars. Je hebt de dopingreglementering en tuchtreglementen die nationaal en vaak per sporttak zijn geregeld, maar de contractuele geschillen volgen uiteraard dezelfde regels als contracten die tussen jou en mij worden afgesloten. Ook het aansprakelijkheidsrecht bij ongevallen is een vaak voorkomende materie die bij sportwedstrijden voor juridische discussies kan zorgen.”

“Je merkt dat het een heel brede waaier is aan materies waarmee een sportclub in aanraking kan komen die uiteraard elk een andere aanpak vragen en waarbij het geen overbodige luxe is om een volledig advocatenkantoor te kunnen inschakelen als juridische dienst.”


Blijft er nog tijd over om zelf te sporten?

“Ik doe mijn best (lacht). Ik fiets heel veel en hou er wel van om regelmatig een sportieve uitdaging aan te gaan. De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Marmotte staan allemaal op mijn palmares. Als ik eens een periode wat minder tijd heb, tracht ik toch altijd nog een momentje te vinden om de loopschoenen aan te binden. Sporten is voor mij de ideale gelegenheid om de batterijen op te laden en met een fris hoofd aan de volgende case te beginnen van een sporter of club die om juridisch advies vragen bij Nevisis Advocaten.”