De fabrieken van Lemmerz Hoboken, die al jarenlang staan te verkommeren, zijn plots inzet van een flinke ruzie tussen twee vastgoedgroepen. Aan de ene kant zijn er de broers Dumarey, aan de andere kant is er de jonge vastgoedman Issam Zizaoui. Mr. Tim Smet van Nevisis Advocaten verdedigt zijn belangen in dit dossier.

Slachtoffer van het vuile oorlogje is de Hobokenaar voor wie de kankerplek aan de Lage Weg al jaren een doorn in het oog is. De fabrieken van Lemmerz Hoboken gingen in 2008 definitief dicht. 

De gronden  van het vroegere Lemmerz Hoboken maken deel uit van een groter project van dertig hectare waarvoor het Antwerpse stadsbestuur een ruimtelijk uitvoeringsplan voorbereid. De velgenfabriek Lemmerz werd in 2008 overgenomen door investeerder Guido Dumarey. Een maand later sloot hij de zaak en zette 258 werknemers op straat. Sindsdien zijn de fabriekshallen een toevluchtsoord geworden voor daklozen en jonge vandalen. De brandweer is al meer dan eens moeten uitrukken voor brandende matrassen of vuilnisbakken. 

In 2014 startte het stadsbestuur gesprekken op met de vereffenaars van Equipment Solutions Development (EDS), zoals de vennootschap heet die de gronden van Lemmerz Hoboken in zijn bezit heeft. Het stadsbestuur wil de kankerplek omvormen tot een gebied met woningen, appartementen, bedrijven en een park. 

Onder bedreiging

De familie Dumarey beweert dat zij nog altijd eigenaar is van Equipment Solutions Development. De vennootschap is door een fusie opgegaan in Zuidpolder nv dat geleid wordt door de twee broers Guillaume en Maxime Dumarey, zonen van de bekende bedrijvendokter Guido Dumarey.

 “Niks van”, reageert vastgoedman Issam Zizaoui. “Ik heb de aandelen van EDS van Maxime Dumarey overgekocht. Hij heeft de verkoopovereenkomst zelf getekend.” 

Die verkoop is volgens de familie Dumarey onder dwang gebeurd. Er loopt een gerechtelijk onderzoek in Gent naar doodsbedreigingen tegen de broers Guillaume en Maxime Dumarey in hun  woning in Sint-Maartens-Latem. Issam Zizaoui zou samen met een bodyguard de broers hebben afgedreigd. “We gaan dat hier op de Mexicaanse manier regelen. Hoboken is van mij, of jullie gaan eraan”, zou Zizaoui gezegd hebben. 

Advocaat Guy Vanhoucke: “De familie Dumarey heeft een strafklacht ingediend. Dat onderzoek loopt. Zizaoui beweert dat hij de aandelen van EDS heeft gekocht maar de verkoopovereenkomst waar hij mee zwaait is hooguit een eerste ontwerp. Bij een aandelenverkoop in vastgoed komt veel meer kijken. Bovendien heeft meneer Zizaoui geen enkele referentie in het vastgoed. Hij heeft ooit een feestzaal gehad in Borgerhout, dat is alles.” 

Modder gooien

De burgerlijke rechtbank kreeg de twee partijen dinsdagmiddag voor zich. De familie Dumarey vroeg toelating om verder met de stad te onderhandelen over het RUP Lage Weg. De tijd dringt om onder andere afspraken te maken met De Lijn en met OVAM, die de vervuilde grond van het fabrieksterrein wil zuiveren. 

“Meneer Zizaoui moet zich geen zorgen maken. De akkoorden die wij willen afsluiten, komen de vennootschap Equipment Solutions Development alleen ten goede. Hij wordt slapend rijk”, zegt advocaat Guy Vanhoucke. “De gronden worden alleen maar meer waard. Zelf kan meneer Zizaoui niet onderhandelen, want de stadsdiensten weigeren elk gesprek met iemand die nauwe banden heeft met het drugsmilieu. De man is ook al twee keer failliet verklaard.”

Issam Zizaoui blijkt inderdaad vijf jaar geleden in Oudenaarde te zijn veroordeeld als mededader van een cannabisplantage. Hij kreeg toen achttien maanden cel. Waarop advocaat Tim Smet voor zijn cliënt Issam Zizaoui terugsloeg: “Is uw cliënt dan zuiver op de graat? Is Guido Dumarey dan niet veroordeeld voor schriftvervalsing, slagen en verwondingen en wanbeleid? Meneer Zizaoui wil geen akkoorden laten tekenen die straks onomkeerbare gevolgen kunnen hebben.” 

Guido Dumarey werd in 2015 veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk in een zaak van schriftvervalsing. Enkele jaren eerder was hij al gestraft voor slagen en verwondingen aan een vakbondsman. In 2018 achtte een Nederlandse rechtbank hem schuldig aan wanbeleid en belangenvermenging. Advocaat Guy Vanhoucke vond die bemerking naast de kwestie: “Guido Dumarey speelt geen enkele rol meer in deze projectontwikkling. Hij heeft dat overgelaten aan zijn zonen.” 

De burgerlijke rechter hoorde het gebekvecht even aan en besloot  om op 13 oktober een uitspraak te doen of er al dan niet verder mag onderhandeld worden over het RUP Lage Weg. 

(Bron: www.pzc.nl – hln- Patrick Lefelon)