Ondanks hevig verzet en een vraag tot uitstel van de clubs uit de Pro league werd op 7 juli 2020 in de commissie Financiën en Begroting van het parlement beslist dat vanaf 1 juli 2021 de profclubs en voetbalmakelaars in het Belgische profvoetbal vallen onder de preventieve antiwitwaswet. Als u hier vragen over heeft, aarzel dan niet om Nevisis Advocaten te contacteren.

Dit houdt onder meer in dat profclubs en makelaars net zoals financiële instellingen, diamantairs, vastgoedmakelaars en fiscale adviseurs een identificatieverplichting hebben ten aanzien van de mensen waarmee ze een zakenrelatie aangaan.  Daarenboven dienen ze ook de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) in kennis te stellen van zodra ze weten, vermoeden of redelijke gronden hebben om te vermoeden dat geldverrichtingen verband houden met witwassen of financiering van terrorisme.

Clubs of makelaars die aan deze verplichtingen verzaken riskeren verregaande sancties zoals een beroepsverbod, tevens zijn er strafrechtelijke gevolgen gekoppeld aan inbreuken tegen deze wetgeving.

Het spreekt voor zich dat clubs en makelaars zich aan deze bepalingen zullen moeten aanpassen en dat de nodige transparantie moet verleend worden aan de autoriteiten over contracten en betalingen die in het kader van deze contracten worden verricht.

Uiteraard zijn wij steeds bereikbaar voor al uw vragen over deze materie.