Meester Tim Smet van Nevisis Advocaten laat verder zijn licht schijnen over het abrupte einde van de Belgische voetbalcompetitie, de Jupiler Pro League

De bekerfinale en de promotiefinale zijn waarschijnlijk de laatste twee wedstrijden die nog zullen gespeeld worden van de campagne 2019-2020. Deze beide wedstrijden zullen moeten plaatsvinden ten laatste op 7 augustus 2020 omdat dan de competitie 2020-2021 zal aanvatten.

Dit heeft een aantal interessante juridische gevolgen.

Omdat dit wedstrijden zijn van de jaargang 2019-2020 dienen deze ook afgewerkt te worden met de spelerskernen ingeschreven voor deze jaargang. Dit heeft tot gevolg dat eventuele nieuwkomers bij deze clubs niet mogen opgesteld worden. Het gaat dus niet op dat één van deze clubs, bijvoorbeeld om de promotie veilig te stellen, snel een aantal transfers afrondt om deze spelers in te zetten in de promotiefinale en zo een betere kans op promotie te maken.

Een ander gevolg van deze beslissing is dat de clubs wel beroep zouden kunnen doen op spelers wiens contract eigenlijk zou aflopen per 30 juni 2020, mits deze contracten zouden worden verlengd. De meeste spelerscontracten lopen immers af op 30 juni en zullen normaal dus niet meer gelden op het ogenblik dat deze wedstrijden worden gespeeld. Indien een club echter een overeenkomst zou kunnen vinden met een speler om dat contract te verlengen voor een korte periode tot na één van deze wedstrijden, dan is dit mogelijk en wordt deze speler speelgerechtigd voor de bekerfinale of promotiefinale.

Uiteraard moeten alle partijen dan wel tot een akkoord komen over deze verlenging. De club zal vanzelfsprekend het loon van de speler en alle sociale lasten dienen te betalen, de speler zal verder moeten blijven trainen en zich beschikbaar houden voor de club. Er dient over al deze aspecten een akkoord te worden gevonden, zo zou de speler een hoger loon kunnen vragen om alsnog aan te treden en staat het de club vrij hier al dan niet op in te gaan. Voorts dient er natuurlijk ook een overeenkomst te worden gevonden over andere aspecten zoals winstpremie, het gebruik van een clubauto, etc..

Nog moeilijker wordt het wanneer deze speler reeds een overeenkomst heeft bereikt met een nieuwe club voor het volgende seizoen. In dat geval zal uiteraard ook de nieuwe club een woordje meespreken aan de onderhandelingstafel. De nieuwe club kan de speler immers reeds registeren bij het openen van de transferperiode waardoor hij niet meer speelgerechtigd zou zijn voor zijn vorige club omdat hij reeds lid is van zijn nieuwe werkgever. Daarenboven zal deze nieuwe club hoogstwaarschijnlijk het risico niet nemen om hun toekomstige speler een blessure te laten oplopen na weken inactiviteit in een wedstrijd met dergelijk belang en bijhorende intensiteit. Het is dus maar de vraag of de nieuwe club zal geneigd zijn om hierin mee te gaan.

Tenslotte zullen de bewuste clubs eventueel ook een keuze moeten maken indien een (niet te weigeren) bod binnenloopt op één van hun spelers. Bij acceptatie van dit bod en afsluiten van een transfer, heeft dit uiteraard eveneens voor gevolg dat de bewuste speler niet meer zal kunnen meespelen in één van deze cruciale matchen. Indien de club zou wachten om dit bod te aanvaarden tot na het spelen van één van deze wedstrijden, draagt ze natuurlijk zelf de gevolgen van een
eventuele blessure met het mogelijks afspringen van de transfer tot gevolg.

Ook de speler in kwestie die zijn zinnen gezet heeft op een nieuwe club zal uiteraard willen vermijden om geblesseerd te raken waardoor het risico bestaat dat hij liever niet zou spelen of in elk geval niet voluit zou gaan om blessures te voorkomen.

Het is dus nog maar de vraag met welke spelers de ploegen zullen aantreden indien deze wedstrijden alsnog gespeeld zouden worden. De contractuele situatie van een aantal spelers zou derhalve ook het verloop van de beker -en promotiefinale kunnen beïnvloeden.