Het is zover, de beslissing over de Pro League is gevallen, juridisch een kluwen! Wat een draak van een beslissing??? En eentje met verregaande juridische gevolgen.

Vooreerst zijn er drie ploegen (Beerschot, OHL en Westerlo) die nog niet weten in welke reeks ze volgend seizoen zullen aantreden. Het afwerken van de promotiefinale is nog niet zeker en dus heeft men een tussenoplossing uitgewerkt waarbij Westerlo alsnog zou promoveren indien deze promotiefinale niet voor de aanvang van de volgende competitie wordt afgewerkt.

Waasland Beveren degradeert dan weer. Nochtans kon de Wase club zich op de slotspeeldag nog redden door over Oostende te wippen. Het staat in de sterren geschreven dat Waasland Beveren naar de rechtbank stapt om alsnog het behoud af te dwingen, met een reële kans op slagen trouwens.

Ook voor de Europese plaatsen is een compromis gesloten dat afhankelijk is van het al dan niet spelen van de bekerfinale. Ook hier zijn er teams die nog via play off 1 dan wel play off 2 op sportieve wijze een Europees ticket hadden kunnen bemachtigen. Deze clubs worden echter zoetgehouden (iets wat over Waasland Beveren niet kan gezegd worden), met een eenmalige financiële compensatie. Een rechtsgang wordt op deze manier (hopelijk) vermeden.

Een aantal vragen werpen zich op:
Hoe kunnen OHL, Beerschot en Westerlo zich voorbereiden op volgend seizoen? Deze clubs weten mogelijks pas net voor aanvang van de volgende competitie in welke reeks ze zullen uitkomen. Spelerskernen worden samengesteld op basis van budget. Dit budget is afhankelijk van de reeks waarin deze clubs zullen uitkomen. Het budget van clubs wordt immers grotendeels bepaald door TV-gelden, abonnementsverkoop en reclame-inkomsten allen enorm afhankelijk van de reeks waarin de clubs zullen uitkomen. De vraag kan gesteld worden of deze clubs nog met gelijke wapens kunnen strijden volgend seizoen.

Wat gaat men doen met aflopende spelerscontracten?
Zowel de Bekerfinale als de Promotiefinale worden mogelijks nog gespeeld na 30 juni. Dit is echter een cruciale datum voor aflopende spelerscontracten. Zo is het bijvoorbeeld niet zeker dat Antwerp in de bekerfinale beroep zal kunnen doen op Sinan Bolat en Kevin Mirallas. Aflopende contracten kunnen immers voor korte termijn verlengd worden maar dit moet gebeuren met toestemming van alle partijen. Indien Sinan Bolat nu een nieuwe club zou vinden voor het afwerken van de Bekerfinale, is het maar de vraag of deze nieuwe club aan Bolat nog toestemming zou geven om de Bekerfinale te spelen. Dit is in zekere zin een vorm van competitievervalsing. Het zou zo maar even kunnen dat de club die de Promotiefinale dan wel de Bekerfinale wint de club is die over een zo volledig mogelijke kern kan beschikken, en dus de club die de minste aflopende contracten heeft.

Wat wordt het lot van 1B?
Zoals het er nu voorstaat wordt 1B een competitie van 6 clubs. Het spreekt voor zich dat deze clubs financieel ter dood veroordeeld zijn in een dergelijk format. Weinig supporters, geen of nauwelijks TV gelden, …. Ook deze clubs hebben de mogelijkheid en het belang om deze beslissing voor de rechtbank aan te vechten.

Het is duidelijk dat iedere club binnen de Pro League gekozen heeft voor het eigenbelang, zonder het belang van het voetbal in het algemeen na te streven.

Het wordt hoog tijd voor een onafhankelijk bestuur bij de Pro League, los van clubbelangen en voor het oprichten van een task force dat de toekomst van, het Belgisch Voetbal moet uittekenen.