De corona-crisis doet bij velen onder ons heel wat vragen rijzen. Veel van deze vragen hebben betrekking op het betalen van huurgelden, de elektriciteits- en waterfactuur in tijden van corona. Bij deze beantwoorden wij van Nevisis Advocaten alvast een aantal van uw vragen:

Moet ik nog huur betalen in tijden van corona?

Momenteel is er nog geen wet waardoor de verplichting voor huurders om huur te betalen wegvalt. In principe moet de huur dus gewoon betaald worden. Je kan uiteraard altijd contact opnemen met de verhuurder en vragen of deze bereid is de huur of toch een deel daarvan kwijt te schelden. Verhuurders zijn wel niet verplicht dit te doen. Tip: indien de verhuurder akkoord gaat, laat dit dan op papier zetten en ondertekenen door de verhuurder.
Is het moeilijk om de volledige huur te betalen, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk werkloos bent, dan kan er altijd overlegd worden met de verhuurder om voorlopig slechts een deel te betalen, dan wel de betaling uit te stellen tot wanneer je bijvoorbeeld niet langer werkloos bent of een uitkering hebt ontvangen van de overheid.
Normaal gezien zal de verhuurder hier wel begrip voor hebben. Mocht jouw verhuurder hier toch niet mee akkoord gaan, dan kan hij de huurovereenkomst niet zomaar ontbinden. Hij zal hiervoor naar de Vrederechter moeten stappen. In deze tijden kan het echter lang duren vooraleer de Vrederechter jouw zaak zal behandelen. Bovendien zullen Vrederechters normaal gezien begrip hebben voor jouw situatie en niet zomaar ontbinden.
Ook wanneer je een handelspand huurt en jouw handelszaak door de overheid verplicht werd gesloten, moet je in principe huur blijven betalen.
Zit je in dergelijke situatie of heb je een ander huurprobleem? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren zodat wij jou het juiste advies kunnen verstrekken.

Moet ik mijn elektriciteits- en waterfactuur nog betalen?

Ben je als werknemer tijdelijk werkloos door de corona-crisis, dan krijg je van de Vlaamse overheid een financiële tegemoetkoming van één maand voor de betaling van de elektriciteits- en waterfactuur.
Het bedrag is gebaseerd op een gemiddelde van de uitgaven per maand voor elektriciteit en water.


Wil je weten of jij in aanmerking komt en hoe je zo’n tegemoetkoming bekomt? Surf dan naar de website van de Vlaamse overheid (www.vlaanderen.be) en zoek alvast op ‘water en elektriciteit’.

Werden nog niet al jouw vragen beantwoord? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze gespecialiseerde advocaten.