De broers Mohamed en Alee A., gekend als de ‘Visboeren’, gaan vrijuit voor de poging moord op Abdelhakim Z., alias Zotte Hakim. Hij was op de Turnhoutsebaan in Borgerhout onder vuur genomen na een ruzie in het Antwerpse drugsmilieu. De ‘Visboeren’ werden eerst tot 14 jaar cel veroordeeld, maar het hof van beroep spreekt de twee broers nu vrij. Eén van hen werd verdedigd door meester Tim Smet van Nevisis Advocaten.

De incidenten situeerden zich in het Antwerpse drugsmilieu. Volgens de openbare aanklager hadden de broers A., die verschillende viswinkels in Antwerpen uitbaten, een lading van 100 kg cocaïne van een Surinaamse bende achterover gedrukt. De Surinamers stuurden Abdelhakim E.A., bijgenaamd ‘Zotte Hakim’, op verkenning of de broers A. inderdaad die cocaïne hadden.

De ‘Visboeren’ waren niet gediend met het geneuzel van Zotte Hakim. In de nacht van 20 op 21 juli 2013 kwam het tot een confrontatie op het Maarschalk Montgomeryplein in Borgerhout, waarbij Alee A. zou geprobeerd hebben om ‘Zotte Hakim’ te vermoorden met een mes en broer Rachid A., een vriend van Abdelhakim E.A., neersloeg met een zaklamp. De volgende dag, op 22 juli 2013, werd ‘Zotte Hakim’ op de Turnhoutsebaan minstens viermaal beschoten door Annas E.A.

Telefoontaps

De Antwerpse procureur beweerde dat de ‘Visboeren’ eerst zelf geprobeerd hadden om ‘Zotte Hakim’ een lesje te leren. Toen dat niet lukte, gaven de ‘Visboeren’ Annas E.A. opdracht om hem neer te schieten. De speurders brachten telefoontaps mee, waarin werd gesproken over “wat E.A. had gedaan in opdracht van de ‘Visboeren’”.

In eerste aanleg kreeg Annas E.A. tien jaar cel voor de schietpartij en Rachid A. twee jaar voor de steekpartij. De broers Mohamed en Alee A. genoten de vrijspraak. De procureur ging in beroep en haalde daar wel zijn slag thuis. Mohammed en Alee A. kregen maar liefst 14 jaar cel als opdrachtgevers voor de schietpartij.  

“Nooit getwijfeld”

Door een procedurefout moest het proces dan in Brussel worden overgedaan. Daar werd de zware veroordeling woensdagochtend omgezet in een nieuwe vrijspraak voor Mohamed en Alee A..

Advocaten Tim Smet en Johan Platteau, die de twee broers verdedigden, zijn uiteraard tevreden met dit opmerkelijke resultaat. Zij hebben nooit getwijfeld aan de goede afloop omdat de uitleg van het vermeende slachtoffer ‘Zotte Hakim’ niet kon kloppen. 

“’Zotte Hakim’ had de kogels rond zijn hoofd horen fluiten. Minstens vier keer was hij beschoten terwijl hij voor een etalageraam stond. Maar in dat raam was geen enkele kogelinslag te zien. Hij raakte enkel gewond aan zijn been. Wat er precies gebeurd is op de Turnhoutsebaan, weten onze cliënten ook niet. Zij waren er niet bij. Zij weten alleen dat schutter Annas E.A. bekend stond als ‘triggerhappy’. Hij aarzelde niet om zijn wapen te trekken”, aldus advocaten Tim Smet en Johan Platteau.

Drugsproces

Er valt een zware last van de schouders van de ‘Visboeren’, maar hiermee zijn niet alle juridische problemen  van de baan. De broers Mohamed, Rachid en Hassan A. staan momenteel terecht in een drugsproces in Antwerpen. Daar vordert de procureur celstraffen tot 7 jaar voor het invoeren van cocaïne en het witwassen van ongeveer 1,7 miljoen euro crimineel vermogen. De uitspraak in dat proces volgt op 19 maart. 

(Bron: tekst + foto HLN.be)