De Antwerpse recherche heeft vier verdachten opgepakt van een dievenbende die via datingsites slachtoffers maakte over heel het land. Ze legden online contact met mannen en maakten een afspraak bij hen thuis. Daar verdoofden ze hun slachtoffers en roofden heel de woning leeg. Er zijn momenteel dertien feiten bekend. Van de vier gearresteerde verdachten blijven er momenteel drie aangehouden. Nevisis Advocaten verdedigt de belangen van één van hen.

Het onderzoek startte toen een slachtoffer van de bende aangifte deed. Na intensief speurwerk werd een tweede feit in Antwerpen gelinkt aan deze modus operandi. Verder onderzoek bracht nog elf andere feiten aan het licht, verspreid over heel België. De feiten speelden zich af tussen 18 juni en 16 december 2019.

Sterke verdoving

Telkens werd het slachtoffer via een datingsite benaderd door de hoofdverdachten. Vervolgens sprak de vrouw af bij het slachtoffer thuis. Ongemerkt kapte ze verdovingsmiddel in zijn drankje waardoor zij en haar handlangers ongestoord hun slag konden slaan. In sommige gevallen werden de slachtoffers zo sterk verdoofd dat ze tot veertien uur aan één stuk sliepen.

Huiszoekingen

Het opsporingsprogramma Faroek op VTM besteedde aandacht aan de feiten in de hoop meer info te verzamelen over de daders en eventuele andere slachtoffers. Na observatie, analyse van telefoongesprekken en camerabeelden kregen speurders een aantal adressen in het vizier waar de verdachten zouden verblijven. Dit resulteerde begin februari in vijf huiszoekingen in het Brusselse. Vier verdachten, onder wie de twee hoofdverdachten, werden opgepakt. Het gaat om twee vrouwen van 31 en 43 jaar, en twee mannen van 25 en 34 jaar. Drie van hen zijn intussen aangehouden.

Meer slachtoffers?

Bij de huiszoekingen werden meerdere voorwerpen teruggevonden die gelinkt kunnen worden aan de vastgestelde feiten van diefstal. Het gaat onder meer om gsm’s, computers en merkhorloges. Enkele voorwerpen konden nog niet gelinkt worden met een slachtoffer. Daardoor vermoeden de speurders dat er nog slachtoffers zijn die geen aangifte hebben gedaan. Wie zich in deze feiten herkent, kan terecht bij de politie. (Bron: HLN.be – foto Lokale Politie Antwerpen)