Het Brusselse parket heeft dinsdag gevangenisstraffen van dertig maanden tot vier jaar gevorderd tegen vijf mannen die betrokken waren bij een cannabisplantage in de Brusselse gemeente Vorst. Een van hen zou de plantage van zo’n duizend planten uitgebaat hebben en de andere vier zouden enkel opgetrommeld zijn om de planten te oogsten. Alle vijf ontkenden ze elke betrokkenheid. Nevisis Advocaten trad bij monde van meester Tim Smet, Manu Bande en Jonathan Bogaerts op voor twee beklaagden.

Het was een anonieme tipgever die de politiezone Brussel-Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) in september 2017 verwittigde van de mogelijke aanwezigheid van een cannabisplantage in een loods aan de Neerstalsesteenweg. De politie besliste het gebouw in de gaten te houden en merkte op dat een buurtbewoner meermaals per dag de loods bezocht.

Op 27 september 2017 doken aan de loods twee witte bestelwagens met Nederlandse nummerplaten op. De buurtbewoner en de vier inzittenden van de voertuigen gingen een hele tijd heen en weer tussen de loods en
de bestelwagens en toen de agenten zagen hoe uit een van de bestelwagens een cannabisplant viel, gingen ze tot actie over en pakten het vijftal op. In de loods trof de politie de overblijfselen van een professionele plantage van zo’n duizend planten aan, verdeeld over vier ruimtes.

Het parket eiste dinsdag vier jaar cel voor de buurtbewoner, A.O., die de leidende figuur achter de plantage zou geweest zijn. Die man kwam dinsdag evenwel niet opdagen voor zijn proces. Tegen de andere vier verdachten werden gevangenisstraffen van dertig maanden geëist maar hun advocaten vroegen de vrijspraak.

“De aangetroffen cannabisplanten zijn niet geanalyseerd, er is dus niet bewezen dat zij een illegaal THC-gehalte hadden en deze feiten strafbaar waren”, klonk het. “Bovendien werden onze cliënten enkel ingeschakeld om die loods leeg te halen, met de kweek van die plantage hadden ze niets te maken.”

Het vonnis valt op 17 december. (Bron: Bruzz.be – foto: Diego Charlón Sánchez)