Onze cliënt moest vandaag verschijnen voor de politierechtbank in Antwerpen voor een aanrijding met vluchtmisdrijf.

Op een koude winteravond in 2018 schoof zijn auto op het gladde wegdek tegen een geparkeerd voertuig. Hij stapte uit maar kon de eigenaar van de wagen niet aantreffen. Hij meldde dit onmiddellijk telefonisch aan de politie en liet zijn gegevens achter op het aangereden voertuig.

Het openbaar ministerie meende dat hij vluchtmisdrijf had gepleegd en vroeg een geldboete van 1600 euro (200 maal 8) en een rijverbod van 1 maand.

Meester Jonathan Bogaerts van Nevisis Advocaten argumenteerde dat er van vluchtmisdrijf absoluut geen sprake kon zijn omdat zijn cliënt in geen geval de intentie had zich te onttrekken aan bepaalde vaststellingen. Dit bleek overduidelijk uit het feit dat hij zijn gegevens had achtergelaten en dat hij de politie zelf belde ( daar werd een meldingsfiche van werd opgemaakt).


Het openbaar ministerie trachtte vervolgens een herkwalificatie naar “het niet ter plaatse blijven” te bekomen. Aangezien de Wegcode echter uitdrukkelijk voorschrijft dat u een plaats van een ongeval mag verlaten indien u uw gegevens achterlaat en zo spoedig mogelijk de politie contacteert, kon deze redenering ook niet gevolgd werden.

Meester Jonathan Bogaerts behaalde dan ook een vrijspraak over de hele lijn voor onze cliënt.