De raadkamer in Mechelen heeft vrijdag 29 november de aanhouding van zeventien verdachten, die eerder deze week werden opgepakt in een groot drugsonderzoek, met een maand verlengd. Eén van hen wordt bijgestaan door meester Evelien Jacobs van Nevisis Advocaten.


Ondertussen is ook duidelijk geworden dat een Mechelse familie de touwtjes strak in handen had. Meer nog: amper enkele maanden geleden werden enkele familieleden veroordeeld voor een omvangrijke drugshandel. Het lijkt er meer en meer op dat zij, ondanks de eerdere arrestaties en rechtszaken, gewoon zijn blijven verder dealen.

De politie viel afgelopen maandag op 37 plaatsen in het land binnen en pakte 25 mensen op. Achttien onder hen werden aangehouden op verdenking van hun betrokkenheid bij een omvangrijke drugshandel.
Zo werden drugskoeriers opgepakt, maar ook mensen die volgens de speurders een leidinggevende functie hadden. Minstens twee personen werden ervan verdacht dat ze de winsten van de bende bijhielden.
Bij de huiszoekingen trof de politie cocaïne en cannabis aan. 46 gsm’s, wapens, patronen, horloges en auto’s en twee akten van een eigendom in Marokko werden in beslag genomen.


Het gerecht houdt er dus sterk rekening mee dat het vastgoed in Marokko zou aangeschaft zijn met drugsgeld. Voor de behandeling van de zaak verhuisde de Mechelse raadkamer vrijdag uitzonderlijk naar de correctionele zittingzaal, omdat daar veel meer ruimte is. De behandeling nam ruim twee uur in beslag. Uiteindelijk besliste de raadkamer om de aanhouding van zeventien personen met een maand te verlengen.
Dinsdag verschijnt de achttiende verdachte voor de raadkamer.

De drugsbende zou geleid worden door de Mechelse familie A. Een familie die geen onbekende is voor het gerecht. In 2018 werden enkele broers opgepakt als verdachten in een grote drugszaak. Toen kwamen speurders te weten dat er vanuit Brusselse hotels koeriers werden uitgestuurd om drugs te leveren bij klanten in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Meestal in landelijke gemeenten, omdat de pakkans daar minder groot was dan in Mechelen. Om zo veel mogelijk uit het vizier van het gerecht te blijven, werd gebruikgemaakt van huurwagens.

In de zomer van 2018 kon de bende toch worden opgerold en afgelopen voorjaar legde de correctionele rechtbank zeventien mensen straffen op tot drie jaar effectief.
Ondanks de arrestaties in 2018 en de veroordeling dit jaar, trokken enkele leden van de familie A. zich daar blijkbaar heel weinig van aan.
Uit het onderzoek blijkt nu dat ze gewoon verdergingen met hun handeltje, op bijna exact dezelfde manier. Net als bij het eerste dossier, bleek dat er ook nu regelmatig koeriers vertrokken vanuit een hotelkamer,
werd er gebruikgemaakt van huurwagens en bleven ze vooral dealen in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Net als bij het eerste dossier wordt ook nu Saïd A. als spilfiguur genoemd. De man liep dit voorjaar bij verstek nog drie jaar cel op en was een tijdlang spoorloos. Nu is hij, net als de andere verdachten, opgesloten in de gevangenis. Of een van de betrokkenen in beroep gaat tegen de verdere aanhouding, was vrijdag nog niet duidelijk. (Bron: GVA.be – foto: Photo News)